Tragédia v Odesse – výročie a mlčanie mocných

7. mája 2017, jurbac, Nezaradené

Uplynulo tretie výročie od tragédie v Odesse. Druhého mája 2014 zahynulo v Dome odborov 48 ruskoaaajazyčných obyvateľov Ukrajiny. Boli obeťami radikálov, šovinistov, ktorých vízia štátu priviedla Ukrajinu do nešťastia. Boli obeťami politického boja, ktorý podnecovali nezodpovední politici EÚ a USA. Boli obeťami domácich politikov, ktorých nenávisť voči Rusku spôsobila chaos a občianske rozbroje.

Boli a sú to obete, na ktoré „demokratická Európa“ zabudla. Dodnes – napriek vyšetrovaniu – nie sú vinníci potrestaní, Ukrajinu kvôli tomu kritizovala Rada Európy, ale to nemá žiadny veľký vplyv na pohyb kauzy. Predstavitelia Európskej únie nikdy nevyslovili kritiku na laxný postoj ukrajinských politických orgánov v otázke potrestania vinníkov. Ak mocní požadujú spravodlivosť pre obete nešťastného zostrelu lietadla MH17 nad Ukrajinou, ak sa požaduje spravodlivosť pre sýrske deti postihnuté bojmi občianskej vojny, tak by bolo na mieste spomenúť si aj na ľudí z Odessy.

Je hanba, že žiadne z mainstreamových médií pamiatke týchto ľudí nevenovalo spomienku. Ani slovenské, ani svetové médiá… Novinári často riešia hlúposti a malichernosti, bulvár a celebrity… Ale ani v jednom masmédiu nik nenačrtol problém, ktorý je hanbou pre všetkých, ktorí sa pokrytecky zaštiťujú demokraciou.

 

Čo oči nevidia, to srdce nebolí…  Zdá sa, že toto príslovie je krutou, mrazivou pripomienkou tragédie v Odesse.

 

 zdroj videa : https://www.youtube.com/watch?v=FqL-7cyzi64;     zdroj obrázku : https://www.youtube.com/watch?v=73cRzZIjt94